Χωρίς κατηγορία
  • Ημ/νία: 26 Οκτ 2018
  • Σχόλια: 0

Η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας σας ενημερώνει για τις ακόλουθες εκδηλώσεις.

1. Στις  10 Νοεμβρίου ημέρα Σάββατο, θα μεταβούμε στην Αθήνα να παρακολουθήσουμε το Θεατρικό έργο «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου.  Ώρα αναχώρησης 10.30 π.μ. περίπου

Πρωταγωνιστούν: Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Αρμένης, Μιχάλης Μητρούσης κ.α.  Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης. Τραγούδι: Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Παράσταση: 6 μ.μ.

Χρόνος ελεύθερος για ψώνια ή επίσκεψη σε έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης που φιλοξενείται από την Κίνα (Απαγορευμένη Πόλη).

2. Στις 14 Νοεμβρίου ημέρα Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί Ιατροκοινωνική εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη –Προαγωγή Υγείας στην Τρίτη Ηλικία» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στην αίθουσα της Αγοράς Αργύρη και ώρα 18:00.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

18:00-18:30:Coffee Break

Προεδρείο- Συντονιστές: Χρυσανθόπουλος Κωνσταντίνος- Χαροκόπος Αντώνιος

18.30-18.50 Πρόληψη Γαστρεντερικού καρκίνου

Ομιλητής: Αλόκριος Γρηγόριος, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας

18.50-19.10 Πρόληψη Άνοιας

Ομιλήτρια: Βελτσίστα Δήμητρα, Επιμελήτρια Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής Πατρών

19.10-19.30 Πρόληψη κακής θρέψης

Ομιλήτρια: Κογκόλη Μαρία, Φυσικός- Διατροφολόγος

19.30-19.50 Πρόληψη σακχαρώδους διαβήτη

Ομιλητής: Παπαρώδης Ρόδης, Ενδοκρινολόγος,  Επίκουρος Καθηγητής Παν/μίου TOLEDO, ΗΠΑ

19.50-20.10 Πρόληψη κοινωνικών διακρίσεων

Ομιλητής: Χαροκόπος Αντώνιος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Υγείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

20.10-20.25 Πρόληψη λοιμώξεων –εμβολιασμοί

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Χρυσανθόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Π.Ε.Γ.Γ.

20.25-20.30 Συμπεράσματα –Τέλος εκδήλωσης

 

 3. Στις 8 & 9 Δεκεμβρίου προγραμματίζουμε Διήμερη εκδρομή στο Καρπενήσι.

Πρόγραμμα εκδρομής

1η ΗΜΕΡΑ:  Αναχώρηση νωρίς το πρωί και ακολουθώντας  την διαδρομή  Ναύπακτος- Θέρμο, φτάνουμε  μετά περίπου από μία ώρα στο Θέρμο. Στα 16 km της διαδρομής συναντάμε την   γέφυρα του  Μπανιά, μια μεταλλική  γέφυρα πάνω από τον  Εύηνο ποταμό, σημείο  όπου δραστηριοποιείται η Ελληνική  ομοσπονδία CANO-CAYAK. Εδώ κάνουμε μικρή στάση για να απολαύσουμε το τοπίο. Συνεχίζουμε την διαδρομή μέσα από πολλά παραλίμνια χωριά και σταματάμε πάλι να θαυμάσουμε την λίμνη Τριχωνίδα, την μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη της  Ελλάδος. Φτάνουμε στο Θέρμο μια μικρή κωμόπολη 1715 κατοίκων.

Θέρμο: ονομάζεται έτσι από το 1915 ενώ πριν ονομαζόταν Κεφαλόβρυσο, κατά την αρχαιότητα ήταν πρωτεύουσα της  Αιτωλίας , διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο και σε απόσταση 1km από την σημερινή πόλη σώζεται αρχαιολογικός χώρος, όπου υπάρχει το μουσείο  του  Θέρμου ,ο ναός του Θερμίου Απόλλωνα και άλλοι μικρότεροι ναοί. Μετά από μικρή στάση για καφέ ,κάτω από τα πλατάνια και τα άφθονά τρεχούμενα νερά  συνεχίζουμε για το μοναστήρι της Αγίας  Παρασκευής που βρίσκεται  3 km βόρεια του Θέρμου, κτίσμα του 16ου αιώνα, από  εδώ πέρασαν οι δύο Αιτωλοί δάσκαλοι, Ευγένιος Γιαννούλης και Κοσμάς o Αίτωλος, εδώ θα δούμε τα κέρινα ομοιώματα που εκτείθονται. Συνεχίζουμε για το μοναστήρι του Κοσμά του Αίτωλου που βρίσκεται στο δρόμο για το Καρπενήσι δίπλα στο ομώνυμο ναό, πλησίον στο χωριό Μέγα δένδρο, όπου γεννήθηκε ο Άγιος των σκλάβων και όπου υπάρχουν τα θεμέλια του σπιτιού του, εκεί υπάρχει και προσκύνημα.

Συνεχίζουμε προς Καρπενήσι μέσα από χώρια και μετά από 38km φτάνουμε στην Μονή Προυσού.

ΜΟNH ΠΡΟΥΣΟY:Η μονή είναι χτισμένη σε απόκρημνο βράχο, στο βόρειο άκρο του  οικισμού του χωριού Προυσός. Σύμφωνα με την παράδοση ,την ίδρυσαν το 829  οι μοναχοί Διονύσιος και Τιμόθεος οι οποίοι έφεραν μαζί τους την εικόνα  της Παναγίας από την Προύσα  της Μικράς Ασίας. Το καθολικό της μονής-ναός σταυροειδής με τρούλο-χτίσθηκε το 1745 και αγιογραφήθηκε το1785 από τους Γ. Γεωργίου και Γ. Αναγνώστου. Η μονή καταστράφηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας ,ενώ πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς  το 1944. Το ασημένιο πουκάμισο της Παναγίας, το δώρισε για τάμα ο οπλαρχηγός Γ. Καραϊσκάκης, όταν θεραπεύτηκε  από ασθένεια που  τον ταλαιπωρούσε. Στη μονή  υπάρχει μουσείο με ιερά άμφια, αργυρά σκεύη, παλαιά χειρόγραφα, σταυρούς, έντυπα χειρόγραφους κώδικες, πατριαρχικά σιγίλια, φορητές εικόνες κ.α. Επίσης,αίθουσα με προσωπικά αντικείμενα του Καραϊσκάκη.

Μετά από στάση για γεύμα  (σε μέρος που θα αποφασισθεί ανάλογα τη δυνατότητα που θα προσφέρεται την συγκεκριμένη ημερομηνία)συνεχίζουμε και φτάνουμε στο όμορφο Καρπενήσι. Ακολουθεί τακτοποίηση σε κεντρικό ξενοδοχείο, χρόνος ξεκούρασης και ελεύθερος χρόνος για τον καθένα.

ΔΕΥΤΕΡΗ   ΗΜΕΡΑ.

Μετά από τον προαιρετικό εκκλησιασμό σε εκκλησία του κέντρου της πόλης και το πρωινό στο ξενοδοχείο, ξεκινάμε, με  περιήγηση της πόλης και επισκέψεις:

1)στο Κεφαλόβρυσο θαυμάσιος τόπος αναψυχής με υπεραιωνόβια πλατάνια, πεζούλες και τρεχούμενα νερά.

Στην ομώνυμη μάχη 8/8/1923 έχασε την ζωή του ο ήρωας της Επανάστασης του 1821,ο Μάρκος  Μπότσαρης. Υπάρχει το μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη. Στην περιοχή λειτουργεί ιχθυοτροφείο με πέστροφες.

2)Μικρό χωριό: ορεινό χωριό κτισμένο μέσα σε πυκνό ελατόδασος σε υψόμετρο 900 στην πλαγιά του όρους Χελιδώνα, μετά από κατολίσθηση που έγινε οι λιγοστοί κάτοικοι έφυγαν και έφτιαξαν το Νέο Μικρό χωριό. Μάχη  ΕΛΛΑΣ Ιταλών έγινε 18/12/1942 με μεγάλη  ήτα των εχθρών με αποτέλεσμα  σε αντίποινα οι κατακτητές  να καταστρέψουν το χωριό.

3)Μεγάλο χωριό: ευρίσκεται 17 km  από το Καρπενήσι σε υψόμετρο 720 μ αποτελεί τουριστικό προορισμό .

4)Κορεσχάδες: ευρίσκεται 5km από το Καρπενήσι. Το Μάιο του 1944 στο  σχολείο του χωριού έγινε η πρώτη εθνοσυνέλευση   των μαχόμενων για την απελευθέρωση Ελλήνων, ο τόπος είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο και λειτουργεί ως μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

5)Φαράγγι πάντα βρέχει: μεταξύ των χωριών Ρόσκα και Δολιανά νότια του νομού, η θέα είναι μαγευτική αν κάποιος  μπορέσει να φτάσει στο σημείο, που οι καταρράκτες ,λόγω της μορφολογίας  της περιοχής, εκτοξεύουν κατά την ροή τους σταγονίδια, μικρά και μεγάλα και δίνουν την εικόνα τεχνητής βροχής.

6)χιονοδρομικό  κέντρο : Στα 12 km από το Καρπενήσι φτάνουμε στο χιονοδρομικό κέντρο στο Βελούχι. Διαθέτει 11 πίστες υψηλών προδιαγραφών.

Μετά από αυτή την περιήγηση και αφού γευματίσουμε σε μέρος που θα αποφασίσουμε, θα πάρουμε το δρόμο του γυρισμού αργά, το απόγευμα .

ΥΓ. Το πρόγραμμα μπορεί να υποστεί μερικές αναγκαίες αλλαγές (λόγω καιρού η άλλων απροόπτων ).Την ευθύνη για κάθε μεταβολή και την ρύθμιση φέρει το  ΔΣ .

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΜΕ ΚΕΦΙ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΠΟΛΛΕΣ

Πληροφορίες: Στα μέλη του Δ.Σ. καθώς και  στο τηλέφωνο 2610439090 Δευτέρα-Τετάρτη – Παρασκευή 5-8 μ.μ.

 Με εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Comments are closed.

Ελάτε σε επαφή μαζί μας με κάποιο απο τα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας.